Bureau 2018-05-02T10:26:08+00:00

ZIJDEKWARTIER

Zijdekwartier architecten BV is de samenvoeging van Flinterdiep architectuur en Locus architecten BV, opgericht in 2005 als een van de bedrijven voortkomende uit De Architectengroep. De directie wordt gevormd door de architecten Ianthe Mantingh en Patrick Colly.

Zijdekwartier. Het zou een wijk in een stad kunnen zijn. Waar het weefsel van de stad zich verwijdt en vernauwt, waar ruimte is voor ontmoeting, voor lanteren, voor zijn. Een buurt waar ieder zijn thuis vindt, rust en beschutting achter de voordeuren. Waar de waslijnen tussen de huizen verraden dat hier mensen werken, eten, drinken, zwoegen, ruzie maken en liefhebben.

Zijdekwartier is de manier waarop wij met de stad bezig willen zijn, met aandacht voor de buurt en focus op de mensen. Een menselijke stad, duurzaam en inclusief.

WERKWIJZE

We zijn als architect graag de spin in het web. We werken graag samen en zoeken inspiratie buiten ons vakgebied. 

We overzien het proces en weten welke partijen te betrekken. Hiervoor putten we uit een breed netwerk van verschillende disciplines, van ontwikkeling/belegging tot landschap/stedenbouw, van bouwkunde/techniek tot sociologie/participatie.

We zijn kwartiermakers: we nemen initiatief en staan daarmee aan het begin van projecten. We maken onze beloftes waar en blijven betrokken tot de laatste schroef. We werken voor uiteenlopende opdrachtgevers, onder andere corporaties, gemeentes, ontwikkelaars, zorgpartijen en particulieren. 

WERK

We werken op alle schaalniveaus aan de stad, van de verbouwing van een woonhuis tot een integrale visie voor een wijk. De manier waarop we onze opgaves benaderen is de rode draad. We luisteren en kijken, naar wat er is, wat er kan. En maken soepelvallende architectuur. Gebouwen die zich voegen naar de wijk, voorkomend uit de logica van de plek. 

De stad is de plaats van ontmoeting. Het is aan ons, als architect, voorwaardes te scheppen. Mensen, bewoners, de mogelijkheid geven elkaar te ontmoeten, als basis voor waardering, en zo een samenleving te vormen. 

Onze gebouwen zijn duurzaam, omdat ze gekoesterd worden en generaties lang mee gaan. Duurzaamheid ligt in de integrale benadering van de ontwerpopgave: het samenvloeien van technisch inzicht, functionele uitgangspunten en maatschappelijke betrokkenheid.

De waarde ligt in de manier waarop onze gebouwen gebruikt worden. Want uiteindelijk is een gebouw slechts een middel, geen doel op zich. 

ONS TEAM

Ianthe Mantingh

ARCHITECT EN DIRECTEUR

ianthe@zijdekwartier.nl
LinkedIn

Patrick Colly

ARCHITECT EN DIRECTEUR

patrick@zijdekwartier.nl
LinkedIn

Lieke van der Werf

Interieur architect en grafisch vormgever

lieke@zijdekwartier.nl
LinkedIn 

Ian Donnelly

Assistent ontwerper en technisch tekenaar

ian@zijdekwartier.nl
LinkedIn

Sietse Loos

Assistent ontwerper en technisch tekenaar

sietse@zijdekwartier.nl
LinkedIn

Giulia Prosperi

Assistent ontwerper en technisch tekenaar

qiulia@zijdekwartier.nl
LinkedIn

DIT ZIJN WIJ

DIT INSPIREERT ONS

Activeren en retrofitten

Mooi betoog over het wezen van de stad en het belang deze toegankelijk te houden. En over onze rol: het scheppen van voorwaardes voor interactie. Zo eens!

De leefbare stad

Tijd om onze toekomstdromen voor de stad te formuleren en te verwezenlijken!