1204 SCHIPLUIDEN

46 SCHUURWONINGEN

je huis

Het huis is een huis zoals een kind een huis tekent. Met een dak en een voordeur, een boom in de tuin en rook uit de schoorsteen. Maar het huis is ook precies het huis wat de bewoner wil. Je kan het huis namelijk eigen maken. Kleiner, groter, meer of minder kamers, open of gesloten. Hiervoor geven wij de aanzet in de vorm van een schuur. Deze schuur staat tegen het huis aan en kan direct gebruikt worden als carport. Maar hij kan ook eenvoudig omgebouwd worden tot paardenstal, berging, klushok, garage, werkkamer of slaapkamer. Of je trekt hem bij je huis en maakt een mooie brede woning. Wat jij wilt!

thuis!

De weg naar je huis zorgt dat je thuiskomt. De route van straat naar woning is uitgebreid en geschakeerd, van dorp naar wijk naar buurt naar erf naar huis. Elke stap is meer vertrouwd, meer eigen. Op je erf, daar gebeurt het! Daar ga je je gang. En natuurlijk kom je achterom. Volluk!

de uitstraling

Je huis is simpel maar zeker niet saai. De materialen zijn duurzaam en eigen, geen fratsen! De horizontaliteit van de huizen versterkt de lange lijnen van het landschap.

de opbouw

Het huis heeft een houten skelet bestaand uit een vijftal spanten die de karakteristieke dakvorm vormen. Op dit houten skelet komt de regenjas: de bekleding die het skelet droog houdt. Deze regenjas kan eigenlijk elk materiaal krijgen wat de bewoner wenst, als het maar waterdicht en duurzaam is. Denk aan hout, leien, riet… Onder de regenjas wordt het basishuis gebouwd en de ruimte die overblijft is de schuur: meteen te gebruiken als carport en later makkelijk bij het huis te trekken. Twee woningen zijn steeds rug aan rug gekoppeld en vormen kleine clusters van twee of vier woningen. De open tuingevel brengt het licht diep het huis in en grote erkers geven ruimte aan de verdieping.

je buurt

De buurt is één geheel. De strokenverkaveling, gericht op het omliggende landschap, is vanzelfsprekend. Het wijkje heeft in alle rust een eigen identiteit, met lange lijnen en simpele dakvormen. En wat is het groen! Het parkeren is overal geclusterd tussen groene hagen. De paden die langs de woningen lopen zijn niet meer dan gras met twee bandensporen. De verspringende verkaveling geeft plek aan een speeltuintje, een kleine boomgaard, een picknicktafel. Wat een ontspanning!

de toekomst

Je past je huis aan. Als je het koopt geniet je van de open ruimte en staan je oldtimers in de carport. Maar dan komen de kinderen en maak je kamertjes waar de vide zat. En maken de auto’s plaats voor wandelwagens en kinderfietsjes. En later een box voor het paard. Of die gedroomde klusruimte. Of toch maar werken aan huis? En nog later verplaats je de slaapkamer met badkamer naar beneden zodat je de trap niet meer op hoeft. En omdat je huis gebouwd is van eerlijke materialen die lang meegaan, loont het de moeite. Dat noemen wij duurzaam.

CREDITS

OPDRACHTGEVER
STADSGEWEST HAAGLANDEN, CASA NOVA
STATUS
IDEEENPRIJSVRAAG, TWEEDE PRIJS
AANTAL WONINGEN
46 SCHUURWONINGEN [17 GOEDKOOP, 24 MIDDELDUUR EN 5 DUUR]
PROJECTARCHITECTEN
IANTHE MANTINGH EN GERT-JAN HENDRIKS
MEDEWERKER
JOSJE BOLLEN

2017-01-11T17:08:09+00:00