1641 BRAHMSLAAN LEIDEN

NIEUWBOUW 26 APPARTEMENTEN

In opdracht van Sustay werken we aan de nieuwbouwplannen voor de locatie Brahmslaan 80 in Leiden Zuidwest. Op deze locatie staat een sportschool in eigendom bij de gemeente. De school zal in de toekomst gesloopt gaan worden en plaats maken voor woningbouw. 

De locatie ligt in de wijk Zuidwest in Leiden: een na-oorlogse uitbreidingswijk. De wijk kenmerkt zich door een rationele, open strokenverkaveling met veel ruimte voor licht en lucht. De nieuwbouw ontwerpen we met respect voor dit stedenbouwkundig erfgoed en zal zich gaan voegen naar zijn omgeving.

Voor deze langgerekte locatie hebben we een appartementen in strookverkaveling ontworpen, een compact en vriendelijk blokje. Door zijn rationele opzet voegt het zich naar de stedenbouwkundige opzet van de wijk. In het gebouw komen 26 sociale huurwoningen, van woningstichting Ons Doel.

Rode lijn in het ontwerp van het gebouw is, naast de duurzame en woontechnische eisen, het scheppen van voorwaardes voor de ontmoeting tussen buurtgenoten: op de verbrede galerij, in de ruimte lifthal en in de collectieve tuin aan de zuidzijde. 

Naast de sociale duurzaamheid speelt ook de technische duurzaamheid een grote rol: het gebouw is namelijk specifiek ontworpen op basis van een uitvoering in CLT, een volledig gelijmde houtconstructie. Daarmee wordt het een van de eerste volledig houten appartementengebouwen van Nederland!

CLT is duurzaam aangezien hout een vernieuwbaar materiaal en CO2 in het gebouw opslaat. Daarnaast kan er licht en super snel gebouwd worden, door deze kortere bouwtijd is er minder overlast voor de buurt.

CREDITS

OPDRACHTGEVER
SUSTAY
PROGRAMMA
SOCIALE HUURWONINGEN
PROJECTARCHITECTEN
IANTHE MANTINGH EN PATRICK COLLY