1120 5e BINNENVESTGRACHT LEIDEN

VERBOUWING WOONHUIZEN

Aan een van de mooiste grachtjes van Leiden staat een rijtje van drie jaren 80 woningen. Deze gracht was vroeger de ‘achtergracht’, maar is nu een prachtig rustig woonstraatje in het centrum van Leiden. Met ons plan voor de verbouwing van twee van deze huisjes krijgen de [groeiende] gezinnen meer leefruimte, waardoor ze altijd aan hun geliefde grachtje kunnen blijven wonen. 

De huisjes zijn klein, en voegen zich met hun platte daken en functionele architectuur niet naar de locatie. Met ons plan voor de verbouwing van de huisjes, voegen we niet alleen meer woonruimte toe aan de huizen, maar geven we de huizen ook een meer passende uitstraling, die recht doet aan de unieke locatie in de binnenstad van Leiden. Daarnaast worden de huisjes een stuk duurzamer gemaakt. 

Volgend uit een uitgebreide historische en stedenbouwkundige analyse zijn de kaders voor de verbouwing vastgesteld, waaronder de kapvorm, richting en hoogte. Volgens de regels van de straat krijgt huisnummer 13 een dwarskap, huisnummer 14 juist een langskap. Daarnaast wordt met een kleine sprong in de hoogte het verschil tussen de huisjes vergroot, wat tevens de kleinere korrel van de straat versterkt. 

De nieuwe gevels volgen aan de ene kant een rustig en vrij traditionele indeling. De kleur van het metselwerk voegt zich naar de omgeving, de stenen van de twee huisjes zijn familie van elkaar. De bijzondere metselwerkverbanden en verfijnde detaillering geven de huisjes een rijke uitstraling.

VOORGEVEL - BESTAAND
VOORGEVEL - NIEUW

Het verbeteren van de duurzaamheid was een belangrijk uitgangspunt bij de verbouwingsplannen. De isolatiewaarde van de gevels gaat flink omhoog, waarbij geïsoleerd wordt met het duurzame isovlas. Zonwering in alle kozijnen houdt de warmte zomers beter buiten, zonnepanelen op de platte delen van de daken zullen een groot deel van de energievraag op gaan wekken.

De kleine oppervlaktes van de huisjes vragen om een efficiënte indeling van de woningen. Huisnummer 13 heeft een meer traditionele indeling, met wonen op de begane grond en slapen erboven. Huisnummer 14 heeft juist de woonkamer op de eerste verdieping, waar het uitzicht over de Hortus Botanicus het mooiste is en de privacy in huis wat groter.

BEGANE GROND
EERSTE VERDIEPING
TWEEDE VERDIEPING

CREDITS

OPDRACHTGEVER
PARTICULIER
PROGRAMMA
WONEN
PROJECTARCHITECT
PATRICK COLLY
AANNEMER
VAN DER LEE & VAN DER HAVEN