Bureau2024-04-18T13:48:05+02:00

ZIJDEKWARTIER

Zijdekwartier. Het zou een wijk in een stad kunnen zijn. Waar het weefsel van de stad zich verwijdt en vernauwt, waar ruimte is voor ontmoeting, voor lanteren, voor zijn. Een buurt waar ieder zijn thuis vindt, rust en beschutting achter de voordeuren. Waar de waslijnen tussen de huizen verraden dat hier mensen werken, eten, drinken, zwoegen, ruzie maken en liefhebben.

Zijdekwartier is de manier waarop wij met de stad bezig willen zijn, met aandacht voor de buurt en focus op de mensen. Een menselijke stad, duurzaam en inclusief.

Zijdekwartier architecten BV is sinds 2017 de samenvoeging van Flinterdiep architectuur en Locus architecten BV, opgericht in 2005 als een van de bedrijven voortkomende uit De Architectengroep. De directie wordt gevormd door de architecten Ianthe Mantingh en Patrick Colly.

WERKWIJZE

We zijn kwartiermakers: we nemen initiatief en staan daarmee aan het begin van projecten. We zijn als architect graag de spin in het web, we zijn vaak niet alleen adviseur, maar ook projectleider en begeleiden een project graag tot de allerlaatste schroef. Dat doen we onder andere voor ontwikkelaars, woningbouwverenigingen, gemeente en particulieren.

Deze rol betekent veel communiceren, niet alleen met onze opdrachtgevers, maar ook met de toekomstig bewoners, de buurtbewoners en de gemeente. Een proces waarbij alle belanghebbenden gehoord worden. Hierbij arrangeren we de ontmoeting en het gesprek, onder andere door het organiseren van workshops, bewonersavonden, talkshows en excursies.

We werken graag multidisciplinair en zetten naast onze huisadviseurs ook graag ons netwerk van sociologen, theatermakers en vormgevers in.

Lees meer over onze werkwijze, projecten en focus in de pdf ‘kennismaking in 15 projecten’.

WERK

We werken op alle schaalniveaus aan de stad, van de verbouwing van een woonhuis tot een integrale visie voor een wijk. De manier waarop we onze opgaves benaderen is de rode draad. We luisteren en kijken, naar wat er is, wat er kan. En maken soepelvallende architectuur. Gebouwen die zich voegen naar de wijk, voorkomend uit de logica van de plek. 

De stad is de plaats van ontmoeting. Het is aan ons, als architect, voorwaardes te scheppen. Mensen, bewoners, de mogelijkheid geven elkaar te ontmoeten, als basis voor waardering, en zo een samenleving te vormen. 

Onze gebouwen zijn duurzaam, omdat ze gekoesterd worden en generaties lang mee gaan. Duurzaamheid ligt in de integrale benadering van de ontwerpopgave: het samenvloeien van technisch inzicht, functionele uitgangspunten en maatschappelijke betrokkenheid.

De waarde ligt in de manier waarop onze gebouwen gebruikt worden. Want uiteindelijk is een gebouw slechts een middel, geen doel op zich. 

ONS TEAM

Ianthe Mantingh

ARCHITECT EN DIRECTEUR

ianthe@zijdekwartier.nl
LinkedIn

Patrick Colly

ARCHITECT EN DIRECTEUR

patrick@zijdekwartier.nl
LinkedIn

Sietse Loos

bouwkundig projectleider

sietse@zijdekwartier.nl
LinkedIn

Erwin Koene

architect projectleider

erwin@zijdekwartier.nl
LinkedIn

Lieke van der Werf

Interieurarchitect en grafisch vormgever 

lieke@zijdekwartier.nl
LinkedIn

Giulia Prosperi

Assistent ontwerper en technisch tekenaar

giulia@zijdekwartier.nl
LinkedIn

ANNELOES TILMAN 

aRCHITECT

anneloes@zijdekwartier.nl
LinkedIn

RENS VAN VLIET

technisch ontwerper

rens@zijdekwartier.nl

stagiair

Wij zoeken een stagiair!
bij interesse mail naar:

info@zijdekwartier.nl
klik hier voor de vacature

DIT INSPIREERT ONS

De splijtzwam

Als we elkaar daadwerkelijk zien, kunnen grote verschillen overbrugd. Een prachtige column van Merlien Welzijn!

Duurder parkeren?

Parkeerplaatsen in Nederland nemen een gigantisch deel van de openbare ruimte in. Het gevolg: een lelijke stad, woningnood, milieuvervuiling, horizonvervuiling. Waarom hebben we zo’n absurd parkeerbeleid?

De leefbare stad

Tijd om onze toekomstdromen voor de stad te formuleren en te verwezenlijken!

StoneCycling

vandaag bezoek van StoneCycling. van afval naar baksteen. oa met gercyclede toiletpotten. mooie palletten. tof!

Hokjesman

'in een breekbare wereld is de verwarde mens hoogstens iets breekbaarder maar verder heel normaal.'

Herbouw!

'Herbouw! God weet hoeveel nieuwe mogelijkheden hiermee in een klap om zeep zijn geholpen." vaslav - Arthur Japin

Ga naar de bovenkant