1310 FORTUNASTRAAT LEIDEN

VERBOUWING WOONHUIS

De vraag was helder en eenvoudig. Tenminste, dat leek in eerste instantie. Er was ruimtegebrek, dus er moest uit- aan- of opgebouwd. De vraag lag na wat doorvragen echter iets genuanceerder. Twee huishoudens werden een en dan was er ook nog een kind op komst. De vraag was dus niet alleen meer vierkante meters. De vraag was een thuis voor een nieuw gezin met hun eigen nieuwe dynamiek.

De bestaande architectuur is robuust, gemaakt door voormalig architectenburo DKV. Een metselwerk blok omvat een opening van drie lagen aan de voorgevel gemaakt van glas en hout. De opbouw is gemaakt van ditzelfde materiaal. Omdat ook dezelfde breedte als deze opening is gebruikt valt het volume iets terug ten opzichte van de voor-, zij en achtergevels. De voorgevel van deze opbouw is in beginsel een kopie van die op de eerste verdieping. De kozijnen zijn echter naar de dakrand geschoven en het raam dat op de eerste verdieping nog klem naast het metselwerk zat gaat nu de hoek om en geeft een geweldig overhoeks uitzicht op het groene hart.

De plattegrond van de woning is een parallellogram. Door de balklaag bij de dakopbouw parallel aan de voorgevel te leggen kon de stijfheid van het dak gemaakt worden zonder een windverband te maken. Ter plaatse van het daklicht boven de trapopgang is die hoekverdraaiing mooi zichtbaar.

Op de begane grond hebben we de keuken het centrum van het huis gemaakt en is de voorkamer speelkamer geworden. Op de verdiepingen zijn er slaapkamers, een kantoor aan huis, een badkamer en een strijkkamer toegevoegd.

CREDITS

OPDRACHTGEVER
PARTICULIER
LOKATIE
LEIDEN
OPPERVLAKTE
180M2 + 50 M2
UITVOERING
2014
FOTOGRAFIE
KLAARLICHT
AANNEMER
SNELLINK BOUW & ADVIES
PROJECTARCHITECT
PATRICK COLLY