DE KRACHT VAN DE ZWITSERSE WOONGENOOTSCHAPPEN

Op uitnodiging van Timpaan en Het Rotterdams Woongenootschap is Ianthe vorige week op excursie geweest naar Zurich. Het werden twee prachtige dagen, met wonderschone projecten en een inspirerend reisgezelschap. 

Geïnspireerd op de Zwitserse Genossenschaften [een coöperatieve woonvorm tussen kopen en huren in] is in 2017 Het Rotterdams Woongenootschap opgericht. Met als doel het bouwen, beheren en verhuren van wooncomplexen voor de middengroepen in Rotterdam. Zodat die doelgroep in de stad kan blijven wonen, in gebouwen met een diverse en rijke architectuur en een duurzaamheid die naast technisch, ook economisch en sociaal is. 

De excursie naar Zurich voerde langs een bonte verzameling Genossenschaften, van hoog-stedelijk tot groene woonwijk, van de specifieke inpassing van 50 appartementen tot een stadswijk van bijna 400 woningen. Maar wat alle complexen gemeen hadden was de duidelijk aanwezige menselijke maat, de bijzondere en kwalitatieve architectuur, de woonkwaliteit van de afzonderlijke woningen en de ruimte die gemaakt was voor ontmoeting. 

Bijzonder is de manier waarop de grootte van het appartement waarin je woont, word afgestemd op je gezinsgrootte. Het aantal gezinsleden dat je huishouden telt, bepaald het aantal kamers dat je woning mag hebben: een gezin met 2 kinderen woont in een 4-kamer appartement. Wanneer de kinderen het huis uit gaan wordt verwacht dat je binnen het complex verhuisd naar een kleinere woning en daarmee plaats maakt voor jonge gezinnen. De hoge kwaliteit van de afwerking van alle woningen, in houten vloer en mooie en functionele keuken en badkamer, maakte doorverhuizing eenvoudiger. De grote balkons en ruime opzet van de appartementen maken bewoning door gezinnen mogelijk. En de vele gemeenschappelijke ruimtes, van wasruimtes tot hobbyruimtes en keukens geven ruimte aan de gemeenschapsvorming. 

De excursie maakte duidelijk dat onze ambitie niet hoog genoeg kan liggen. Dat het maken van bijzondere stedelijke woonmilieus, met kwaliteit, karakter en ruimte voor de gemeenschap en waar iedereen zijn thuis kan vinden, wel degelijk mogelijk is. Veel dank aan Het Rotterdams Woongenootschap en Timpaan voor de geweldige organisatie en alle inspiratie. 

Kijk hier voor meer informatie over Het Rotterdams Woongenootschap.