EXPERT BIJ KENNISCAFÉ OVER INCLUSIEVE BUURTEN

Hoe kan je vanuit het ontwerp vluchtige ontmoetingen in een wooncomplex stimuleren? Tijdens het afgelopen kenniscafé van woningcorporatie Portaal stond die vraag centraal. Als externe expert hebben we maar liefst 93 deelnemers mee mogen nemen in de theorie achter ontmoeting en de praktische vertaling daarvan in de woongebouwen die we ontwerpen.

We hebben verteld over een gebouw als buurt. En hoe belangrijk het ook binnen een complex is dat je elkaar toevallig tegenkomt. Over het belang van een prettige en ruime route van straat naar huis en het effect daarvan op de leefbaarheid en het gevoel van veiligheid. Over daadwerkelijk ruimte geven aan ontmoeting, door op specifieke plekken net wat meer lucht te maken. En over het belang van een goede balans tussen privacy en ontmoeting, want die twee kunnen niet zonder elkaar.

Het kenniscafé was een groot succes. De opkomst was onverwacht hoog, een brede delegatie was vertegenwoordigd. De reacties waren ontzettend positief, ondanks de digitale opzet kwam de inspiratie goed over. Ontzettend leuk op deze manier toch verder te gaan met het delen van kennis en te bouwen aan prettige, menselijk en inclusieve buurten.

Ruben Batema [Portaal] heeft ter voorbereiding op het daadwerkelijke kenniscafe Ianthe geïnterviewd. De opname van dit interview is nog online te bekijken. Hierin vertelt Ianthe over het belang van vluchtige ontmoetingen, en de manier waarop we die in onze projecten de ruimte geven.

Klik hier voor de volledige opname van dit interview [28 minuten]: