DUIZENDEN WONINGEN ERBIJ IN ZUIDWEST, MAAR HOE DAN?

De gemeentelijke ambities zijn groot: voor 2030 moeten 8500 woningen zijn toegevoegd op het Leidse grondgebied. Een deel daarvan zal in de wijk Zuidwest landen. In opdracht van de vier Leidse woningbouwcorporaties doen wij een studie naar de verdichting van Leiden Zuidwest, die sluit hier mooi op aan. 

In deze studie onderzoeken we hoe je woningen in de wijk toe kan voegen, met respect voor het stedenbouwkundig erfgoed. En, hoe tegelijkertijd de directe leefomgeving een kwaliteitsslag kan krijgen, de duurzaamheidsambities waargemaakt worden en bijzondere doelgroepen een plek vinden in de wijk.

KENNISDAG

19 juni was de jaarlijkse kennisdag van de gemeente Leiden. Ons was gevraagd een tweetal workshop te geven over de verdichtingsstudie die we doen in Zuidwest. Tijdens deze workshops hebben we, samen met Christoffel Klap van woningstichting Ons Doel, twee keer 20 ambtenaren meegenomen in deze verdichtingsopgave, en laten zien hoe we deze handen en voeten geven. Waar kunnen woningen toegevoegd worden, wat zijn belangrijke kaders, waar begin je? En hoe zorg je dat alle ambities aan bod komen, en samen een menselijke wijk maken?

Een erg leuke workshop, waarin we in sneltreinvaart van vogelvlucht naar de stad op ooghoogte naar strategie zijn gegaan. Een mooie manier om onze aanpak toe te lichten en te laten ervaren op hoeveel fronten dat kwaliteit oplevert.