1728 VIJF MEILAAN LEIDEN MASSASTUDIE

Op de hoek Vijf Meilaan – Churchillaan in Leiden staat een schoolgebouw van het mbo Rijnland. Deze locatie zal in de toekomst transformeren naar een woningbouwlocatie. Het mbo Rijnland heeft ons gevraagd een stedenbouwkundige massastudie te doen, om de mogelijkheden en kansen van deze plek te verkennen.

Eind 2017 hebben we gewerkt aan deze verkenning, waarin we de stedenbouwkundige randvoorwaarden van de gemeente hebben geconcretiseerd. Werkend vanuit een analyse van de wijk en de locatie hebben we een drietal scenario’s voor de locatie gemaakt. We hebben onderzocht hoe gewoond kan worden in de de verschillende volumes, hoe de appartementen georganiseerd, georiënteerd en ontsloten kunnen worden. En uiteraard hoe het parkeren goed opgelost kan worden.

En ook op dit grote schaalniveau is de menselijke stad ons leidraad. De appartementen worden zo georganiseerd dat een buurtje kan ontstaan. Een hof vormt een prettige maat tussen de schaal van de stad en die van het appartement. En het woonprogramma wordt doorgezet in de plint, waarmee ook die een levendige en menselijke uitstraling krijgt.

CREDITS

OPDRACHTGEVER
MBO RIJNLAND
PROGRAMMA
MASSASTUDIE
PROJECTARCHITECTEN
IANTHE MANTINGH EN PATRICK COLLY