2310 ZEEVAARDERS VLAARDINGEN

NIEUWBOUW 89 APPARTEMENTEN

In de Zeevaardersbuurt in Vlaardingen bezit woningstichting Samenwerking 81 woningen. Gebouwd in 1916 zijn de woningen aan het einde van hun levensduur. Besloten is deze woningen te slopen, wij werken aan het ontwerp van 89 nieuwbouwwoningen op de oude footprint.

De ambities van Samenwerking voor de nieuwe woningen liggen hoog en zijn divers. We hebben onderzocht hoe de nieuwe woningen niet alleen comfortabel, duurzaam en gedeeltelijk levensloopbestendig kunnen worden. Maar daarnaast ook ruimte voor ontmoeting al fysiek verankerd kan worden, de woningen circulair gebouwd kunnen worden en biodiversiteit de ruimte kan krijgen.

De vijf woongebouwen bevatten een mix van woningtypes, van 2-kamer tot 4-kamer appartementen, in verschillende typologieën, zoals appartementen en maisonnettes. Samen vormen de vijf gebouwen een nieuw buurtje.

DUURZAAMHEID

In samenwerking met Merosch / Repurpose is de circulariteit van het ontwerp verder uitgezocht. Dit heeft geresulteerd in het ontwerp van de gevel, met flexibiliteit in het verwerken van de bestaande bakstenen en de mogelijkheid deze aan te vullen waar nodig.

Ook worden beeldbepalende elementen, zoals de rode voordeuren, hergebruikt. Deze deuren worden, bijvoorbeeld, hersteld en aangepast naar de huidige eisen en daarna teruggeplaatst in de voordeuren aan de straat. 

Verder is er veel ruimte voor waterberging en biodiversiteit. De pleintjes blijven autovrij en worden overwegend groen ingericht. Door het toepassen van halfverharding kan regenwater beter wegstromen. De tuinen tussen de blokken worden collectief met veel groen. In de gevel komen nestkasten en de woningen krijgen allemaal een plantenbak bij hun voordeur, ook op de galerijen, waar bewoners plantjes kunnen plaatsen.

En we maken veel ruimte voor de fiets, zowel in routes als in gebruiksvriendelijke stallingsplekken. Waarmee we fietsgebruik van de bewoners zo veel mogelijk aanmoedigen.

RUIMTE VOOR ONTMOETING

Ontmoeting heeft op verschillende manieren ruimte gekregen in het ontwerp, zowel impliciet als expliciet. Langs de hele route van straat naar huis is ruimte gemaakt voor alledaagse ontmoeting en het maken van een praatje.

1. De vijf blokken worden verbonden door groene, autovrije pleintjes. Direct aan deze pleintjes liggen alle toegangspoorten naar de woningen en de gemeenschappelijke fietsenstallingen.

2. De woningen liggen rondom luwe collectieve binnentuinen, een gedeelde buitenruimte waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en kinderen veilig kunnen spelen.

Een route langs de entrees en gemeenschappelijke ruimtes verbindt de tuinen met de pleintjes en de bewoners van de buurt.

3. De route van straat naar huis voert door poorten via gedeelde trappenhuizen en over brede leefgalerijen. De ontspannen, lichte en ruime route geeft op elke stap van straat naar huis ruimte voor contact.

4. We maken een stoep bij elke voordeur, waar bewoners even kunnen zitten op de grens tussen privé en openbaar. Onderzoek toont aan dat de stoep voor je huis de plek is waar de meeste ontmoetingen in een buurtje plaatsvinden.

De woningen op de begane grond krijgen een nisje aan de straatzijde, die zorgt voor meer privacy in huis en plek geeft even voor je huis te zitten, uitkijkend op een van de groene pleintjes.

De woningen op de verdiepingen worden ontsloten middels een extra brede galerij, waar een zone voor de woningen ruimte geeft voor een bankje, wat planten. Ook hier zorgt deze drempelzone voor meer privacy in huis, en een plek even te verblijven. Deze drempelzone wordt ingericht met vaste bankjes, wat gebruik van deze ruimte hopelijk nog laagdrempeliger zal maken.

Ook de woningplattegrond is ontworpen met het oog op contact. Zo grenzen aan de drempelzones niet de slaapkamers, maar juist de woonkamers. Zodat bewoners vanuit hun woning een directe visuele relatie hebben met hun stoep, en deze plekken daardoor nog meer bij de woning gaan horen. Ook hopen we dat hierdoor de gordijnen nog meer open zullen blijven.

BLOK 1 - 1 APPARTEMENT + 2 MAISONETTES
BLOK 2 & 5 - 1 APPARTEMENT (3K) + 2 APPARTEMENTEN (2K)

5. Door het ontwerp heen is daarnaast nog ruimte gegeven aan extra gemeenschappelijke functies voor de bewoners en buurtbewoners. Zo heeft bijvoorbeeld elke fietsenstalling een gezamenlijke kast die gevuld kan worden naar de wens van de toekomstige bewoners. Dit bijvoorbeeld kan een fietsrepareerstation of mini bibliotheek worden.

6. In 1 gebouw is een extra ruimte voorzien voor wasbuur, waar iedereen de was kan doen en ondertussen even kan verblijven en bij kan kletsen met buurtgenoten.

Als kers op de taart bouwen we, op de plek waar vroeger het badhuis van de wijk stond, een nieuwe BOP, de BuurtOntmoetingsPlek. Een toegankelijke en multifunctionele ruimte waar alle initiatieven uit de wijk terecht kunnen.

In het ontwerp zijn op deze manier alle ambities, zowel op sociaal als bouwtechnisch als programmatisch vlak, samengekomen tot een integraal plan. Zich voegend naar de buurt op verwelkomend naar een sterke samenleving die hier hopelijk snel zal groeien.

CREDITS

OPDRACHTGEVER
WONINGSTICHTING SAMENWERKING
PROGRAMMA
89 APPARTEMENTEN, SOCIALE HUUR
PROJECTARCHITECT
PATRICK COLLY
CONSTRUCTIE
BROERSMA INGENIEURS
INSTALLATIEADVISEUR
DRIETECH & VERHOEF INGENIEURSBUREAU
BOUWFYSISCH ADVISEUR
BURO BOUWFYSICA
STATUS
DEFINITIEF ONTWERP AFGEROND

Voor informatie over de verhuur van de appartementen kunt u contact opnemen met Samenwerking.