2108 DE RIJP

VERBOUWING WOONHUIS PLUS SCHUURKERKJE

In het Noordhollandse dorpje de Rijp, op een prachtige locatie aan de rand van het dorp met vrij zicht over de Eilandspolder, staat een woonhuis. Met verscholen achter het woonhuis, aan de rand van het perceel, een eenvoudig schuurkerkje. Wij zijn gevraagd de verbouwing te ontwerpen van beide gebouwen naar een prettige woon- en werkplek voor een stel met hond. 

De twee gebouwen hebben waanzinnig veel potentieel, wat vooralsnog niet benut wordt. Het perceel van bijna 300/500m2 oogt klein en kent veel charme, maar geen vergezichten, terwijl het zicht over de achterliggende polder spectaculair kan zijn. Het plot lijkt een opeenstapeling van steegjes, zowel binnen als buiten. 

De gebouwen kennen mooie details, maar zijn in zichzelf gekeerd en kennen geen wederkerige relatie, noch met elkaar, noch met de ruimtes onderling. De opgave bestond voor ons vooral uit het openbreken van het potentieel en helderheid brengen in ruimte-organisatie en licht in de gebouwen. 

Het plan bestaat in hoofdzaak uit [1] verwijderen van de tussenwanden en het bestaande plafond van de achterkant van het huis. [2] Onderhoud van de hoofdstructuur, een nieuwe trap en uitbreiding van de ramen in de bestaande niet oorspronkelijke uitbouw. [3] Het maken van een visuele en fysieke verbinding van het woonhuis met de kerk, dankzij een nieuwe kloostergang. En [4] het maken van een nieuwe indeling van de binnenmuren, aanbrengen van nieuwe isolatie, nieuwe veluxen en het realiseren van een visuele verbinding tussen de badkamer en de kerk.

BEGANE GROND - BESTAAND
BEGANE GROND - NIEUW
VERDIEPING - BESTAAND
VERDIEPING - NIEUW

Vooral in de doorsnede is de nieuwe ruimtelijke kwaliteit van zowel woonhuis als kerkje goed te zien. Aan de achterzijde van het woonhuis ontstaat een prachtige vrije hoogte, de kerkruimte is volledig vrij gemaakt van insteekvloeren, waardoor deze ruimte als geheel prachtig ervaarbaar wordt.

LANGSDOORSNEDE - BESTAAND
LANGSDOORSNEDE - NIEUW
WESTGEVEL - NIEUW

Het kerkje verdiende hierbij speciale aandacht. Dit gemeentelijk monument is een eenvoudig schuurkerkje van de gereformeerde gemeente. Gebouwd in 1912 en in gebruik geweest tot 1985, toen de gemeente opgeheven werd. Met de verbouwing restaureren we de kerk waar mogelijk, zodat de monumentale waarde weer goed zichtbaar wordt. De binnenwanden worden verwijderd, waardoor een prachtige open ruimte ontstaat en grote nieuwe ramen geven de kerk een prachtig uitzicht over de polder. 

De verbouwing is inmiddels in volle gang. Kijk voor foto’s in het nieuwsbericht!

CREDITS

OPDRACHTGEVER
PARTICULIER
PROGRAMMA
VERBOUWING WOONHUIS PLUS ZAALKERKJE
PROJECTARCHITECTEN
PATRICK COLLY
STATUS
UITVOERING