1404 HOEKWONING LEIDEN

VERBOUWING WOONHUIS

De opgave is hedendaagse stadsproblematiek: hoe verdichten we in de bestaande stad. Want, verdichten is niet alleen nieuwbouw maar ook de huidige voorraad uitbreiden en kleinere woningen vergroten tot meer courante afmetingen. 

We zien dat steeds meer gezinnen in de stad willen blijven wonen. Dit is zo’n gezin. Tevreden met het huis en met de plek in de stad. Maar ontevreden met het aantal kamers en de grootte en ruimtelijkheid van het huis.

De opgave was dan ook een eenvoudige, zoek de ruimte, ruimte om te wonen maar ook ruimte om op te bergen. Daarnaast was meer concreet de vraag om de tuin meer bij het wonen te betrekken en een extra [van 2 naar 3] slaapkamer te maken voor het jongste kind. 

Gekozen is om de oorspronkelijke en nu nauwelijks meer leesbare karakteristieke doorsnede van het huis te herstellen en te vergroten. Hiermee wordt een sterke vormwerking in het huis en – als hoekhuis – daarmee het hele rijtje teruggebracht. 

DOORSNEDE OUD

DOORSNEDE NIEUW

Op de verdieping hebben we, met een ruimtelijke truc, twee grote en een kleine slaapkamer bedacht, met bergruimte erboven. De begane grond is leeggemaakt om het wonen zo royaal mogelijk te maken. Een grote pui verbindt binnen en buiten en brengt licht verder de woning in.

PLATTEGROND WOONVERDIEPING – OUD EN NIEUW

PLATTEGROND SLAAPVERDIEPING – OUD EN NIEUW

ACHTERGEVEL – OUD EN NIEUW

Bekijk de foto’s van de bouw op de nieuwspagina.

CREDITS

OPDRACHTGEVER
PARTICULIER
PROGRAMMA
WONEN EN WERKEN
PROJECTARCHITECT
PATRICK COLLY