1814 DAKWONING / PARTICULIER

Een dakwoning in het centrum van Leiden: meer licht, meer leefruimte en meer privacy in een eigenwijs en ruimtelijk volume. Boven de stad en er gelijk middenin. Een verborgen plek, persoonlijk en idyllisch. 

In het oude huisje kwamen de geluiden van de stad te dichtbij. En het weer was binnen net wat te goed voelbaar. De leefruimte was te klein, er was behoefte aan een extra kamer, zodat de bewoners tegelijk thuis kunnen werken. Het huisje was wel licht, maar er was nauwelijks uitzicht. En het dakterras lag wat verborgen.

We zijn aan de slag gegaan met de vraag of het bestaande huis zich meer kon openen naar buiten, naar het erf op het dak. Maar zich juist wat meer sluiten voor de stad. Of het huis wat kon groeien, zodat er net wat meer leefruimte ontstaat. En of het licht gevangen kon worden, maar het klimaat een beetje buiten gehouden. 

Een nieuwe dakwoning was het gevolg, een eigenwijs en ruimtelijk nieuw volume.

DOORSNEDE OUD

DOORSNEDE NIEUW

Het huis staat bovenop een magazijn. Het dak van het magazijn is het nieuwe maaiveld met een daktuin en een dakterras als basis. Op dat nieuwe maaiveld de nieuwe woning, een simpel karakteristiek volume met kap van anderhalve verdieping hoog.

De hoge ruimte is zo open mogelijk gehouden door de slaapkamer en studeerkamer erin te hangen. Centraal in het hoge gedeelte staat de keuken, met aan weerszijden meer intieme plekken, een eetplek onder de slaapkamer en een zitplek onder de studeerkamer. Het huisje opent zich naar de daktuin met een kamerbrede schuifpui.

PLATTEGROND WOONVERDIEPING

PLATTEGROND SLAAPVERDIEPING

Het huisje is geïsoleerd met het super duurzame isovlas en geheel van houtskeletbouw. De strakke afwerking is volledig in duurzaam hout. De installatie is geheel voorbereid op gasloos met 12 zonnepanelen op het zuiden.

CREDITS

OPDRACHTGEVER
PARTICULIER
PROGRAMMA
WONEN EN WERKEN
PROJECTARCHITECT
PATRICK COLLY
AANNEMER
VAN DER LEE & VAN DER HAVEN
FOTOGRAFIE
MARCEL VAN DER BURG

2021-06-10T20:27:49+00:00