1409 DORPSSTRAAT ZOETERWOUDE VERBOUWING WOONHUIS EN PRAKTIJK

Zowel overgrootvader, grootvader als vader woonden op Veldzicht en hielden er praktijk. Na vele kleine interne verbouwingen was de grens tussen praktijk en woonhuis vervaagd en was er flink wat renovatie en uitbreiding gewenst. Met de intrek van de dochter, tevens huisarts, was het tijd om de praktijk uit te bouwen naar een mini-gezondheidscentrum. Daarnaast was de vraag om het eclectische woonhuis van rond 1870 te moderniseren voor haar gezin met vier kinderen.

Om deze nieuwe uitbreidingen en vernieuwingen van het huis en de oude koetshuis esthetisch bijeen te houden is een familie van gebouwen ontworpen. Een dorp in Zoeterwoude-dorp. Alle uitbreidingen hebben dezelfde kapvorm als het hoofdgebouw, maar gestileerd. En alle afzonderlijke gebouwen hebben ton-sur-ton hun eigen textuur.

De praktijk is nog steeds gehuisvest in het koetshuis, maar is uitgebreid in de garage en de zolder en is uitgerekt met een extra spreekkamer. De langgerekte gang dubbelt als wachtkamer. De vier generaties huisartsen hebben hun plek gevonden in de abstracte akoestische wand tussen spreekkamers en wachtkamer. Op de verdieping bevinden zich een vijfde spreekkamer en een grote multifunctionele zaal / kantine. Door een lange sparing te maken in de vloer ter hoogte van het knieschot kon de wachtkamer onder deze ruimte ook licht ontvangen van de dakramen in het dakvlak. Daarnaast is er zo contact met de voordeur vanaf de spreekkamer op de verdieping.

Het woonhuis, het hoofdhuis Veldzicht, is ingrijpend verbouwd en uitgebreid. De oorspronkelijke indeling van de vierkante plattegrond met middengang is in tact gebleven, de functies zijn echter anders geworden. Zo concentreert het wonen zich nu meer aan een zijde van de gang. Door de vernieuwde uitbreiding met twee treden te verlagen en de woonkamer dubbel hoog te maken is extra contact met de tuin ontstaan. Op de verdieping zijn vijf slaapkamers en twee badkamers gemaakt waarvan de bedstedes in de kinderkamers zich boven de gangzone bevinden.

Naast alle bouwkundige aanpassingen hebben we ook het gehele interieur van zowel praktijk als woonhuis ontworpen. Van de bedstedes van de kinderen, tot de polyester badkamers en de garderobe-trap-cv-kast van het woonhuis. Van de balie en de wachtkamerbank tot aan de op maat gemaakte buro’s voor de huisartsen.

CREDITS

OPDRACHTGEVER
PARTICULIER
LOKATIE
ZOETERWOUDE
OPPERVLAKTE
450 M2
UITVOERING
2016
ONTWERPER PATROON AKOESTISCHE WAND
ANKIE STOUTJESDIJK
AANNEMER
CJ DE BOER
INTERIEURBOUWER
JONGENS VAN DE WIT
PROJECTARCHITECT
PATRICK COLLY
PROJECTMEDEWERKERS
HUGO SCHOEMAKER, LIEKE VAN DER WERF

2017-11-23T11:34:57+00:00