1730 MAGNOLIA ALPHEN AAN DEN RIJN

NIEUWBOUW 135 APPARTEMENTEN

Voor een prachtige locatie op steenworp afstand van het centrum van Alphen aan den Rijn en direct naast het Bospark ontwerpen we twee woongebouwen, met in totaal 135 appartementen. Waarbij we, voortbordurend op het specifieke karakter van de locatie, een prettig, duurzaam en toekomstbestendig buurtje willen realiseren. Waar ook senioren een prettig thuis kunnen vinden en waar ontmoeting tussen buurtgenoten op een natuurlijke manier de ruimte krijgt. En zowel de oude als de nieuwe bewoners zich vanzelfsprekend thuis voelen.

De twee woongebouwen begeleiden een vriendelijke route van de Magnoliastraat naar het Bospark. De extra knip in de lange zijdes geeft deze gevels een kortere, vriendelijker maat en de binnentuinen een prettiger akoestiek. Met de aflopende hoogte, van 5 verdiepingen naar 3 verdiepingen aan de Magnoliastraat, sluiten de gebouwen aan de bij omgeving en optimaliseren we de zoninstraling in de binnentuinen. De inrichting van het openbare gebied wordt zo groen mogelijk, de gebouwen zelf duurzaam en gasloos. 

Ontmoeting speelt in het ontwerp op verschillende schaalniveaus een rol: in het openbare gebied tussen de nieuwe gebouwen, in de collectieve binnentuinen, in de entreehal, in de ontmoetingsruimte en op de stoep bij elke voordeur. Door ontmoeting tussen buren op deze manier de ruimte te geven, kan een sterk stukje samenleving ontstaan waar bewoners zich thuis voelen en prettig langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Vanuit de overtuiging dat contact tussen mensen leidt tot vertrouwen, saamhorigheid en hulp over en weer.

In de woongebouwen komt een variatie aan appartementen, van 2- tot 3- en 4-kamerwoningen, allen met een ruim balkon. De voordeuren van de woningen liggen aan extra brede galerijen, rondom de binnentuinen. Het groene karakter van de locatie komt terug in de binnentuinen, rondom de gebouwen en in de route tussen de gebouwen door en sluit hiermee aan op het karakter van het naastgelegen Bospark. 

CREDITS

OPDRACHTGEVER
WOONFORTE
PROGRAMMA
135 APPARTEMENTEN, SOCIALE HUUR
PROJECTARCHITECTEN
IANTHE MANTINGH EN PATRICK COLLY