1821 WATERKANT LEIDEN

NIEUWBOUW 11 LOFTWONINGEN

Een stoer appartementengebouw voor een prachtige locatie in Leiden, direct aan het kanaal. De 11 nieuwe loftwoningen zijn allemaal verbonden met het water, de uitstraling van het gebouw sluit aan bij de historie van de plek en de ligging aan de lange lijn van het kanaal.

De plek is historisch verbonden met de brug en het kanaal. Deze grond moest vrij blijven om de brug te kunnen bouwen en het kanaal te kunnen graven aan het begin van de 20e eeuw. Later is de locatie in gebruik geweest als kantoor voor Rijkswaterstaat. 

Vóór de aanleg van het kanaal liep de lintbebouwing van de Hoge Rijndijk door van Oost naar West. Hierin zagen we een mooie aanleiding om verbinding te zoeken tussen de nieuwbouw en de watertoren aan de overzijde van het kanaal. Het nieuwe gebouw wordt de kleine zus van de watertoren. Een stoer gebouw dat past bij de lange lijn van het kanaal. En ook bij de stoere industriële gebouwen die vaker staan langs waterwegen zoals de Oude en Nieuwe Rijn.

Het gebouw komt op vrijwel dezelfde plek te staan als het huidige kantoorgebouw en volgt de envelop van het bestemmingsplan. Op het ruime plot komen verder parkeerplaatsen voor bewoners en bezoek en een weelderige tuin.  

In het gebouw komen 11 appartementen, verdeeld over 4 lagen, van ca. 60 m2 tot 120 m2. De loftachtige woningen zijn nagenoeg allemaal anders. De woningen zijn ontsloten via een gezamenlijke entree met lift, behalve de twee woningen op de begane grond. Deze hebben een voordeur aan het Utrechts jaagpad, wat goed is voor de levendigheid en sociale controle op straat. 

De gevel heeft een kenmerkende verdeling van liggers van beton en kolommen ingevuld met oranje genuanceerd metselwerk die aansluiting vindt bij de uitstraling van de watertoren. Het geheel wordt afgewerkt met een sterke, gemetselde dakrand. De uitbouw op de begane grond is lichtgrijs gekeimd, met dezelfde techniek wordt de naam van het project op de gevel geschilderd.

CREDITS

OPDRACHTGEVER
CITYBEATS
DE LANGE & VAN DEN BERG
PROJECTARCHITECT
PATRICK COLLY