1022 STERREWACHT LEIDEN

HERBESTEMMING VOORMALIG FACULTEITSTERREIN

De gebiedsvisie omvat het hele terrein van de voormalige faculteit biologie aan de Kaiserstraat/Sterrenwachtlaan. De van der Klaauwtoren is hier onderdeel van. Er is gestreden voor het behoud van deze toren, een prachtig voorbeeld van wederopbouwarchitectuur van eind jaren 50 van de vorige eeuw. Mooi of lelijk, bijzonder is hij zeker en het behouden waard.

Met deze gebiedsvisie is getracht te laten zien dat de toren, maar ook de gebouwen eromheen bestaansrecht hebben. Wegwerparchitectuur waarin gebouwen minder dan 50 jaar meegaan kan in deze tijd niet meer worden geaccepteerd. Het hergebruik van bestaande gebouwen is veel duurzamer dan welke sloop-nieuwbouwvariant dan ook. Daarnaast levert het bijzondere plekken met een eigen karakter op en gebouwen die zich aanpassen in de tijd zoals in elke oude stad al eeuwen gebeurt.

In dit gebied op deze prachtige lokatie aan de singelrand van Leiden staan vier gebouwen, allemaal met een andere achtergrond en hun eigen karakter en merkwaardigheden. De gebiedsvisie geeft een voorzet voor het ontwikkelen van het gebied op basis van behoud van alle gebouwen, met aanpassingen die voortkomen uit de logica van en de waardering voor het bestaande.

De plek naast de Hortus Botanicus en op het voormalig terrein van de faculteit Biologie is bijzonder en biedt allerlei aanleidingen voor een duurzaam, biologisch en ecologisch plan. Door een stedelijk ensemble te vormen met een sterk karakter en samenhang is op deze plek een woonmilieu met de grootste kwaliteit mogelijk.

CREDITS

OPDRACHTGEVER
OP EIGEN INITIATIEF
MET ERA CONTOUR
LOKATIE
LEIDEN
OPPERVLAKTE
GEBOUW 1 TOREN: 1960M2 BVO / 10APPARTEMENTEN
GEBOUW 2 STROOK:  3080M2 BVO / 14 APPARTEMENTEN
GEBOUW 3 LAB: 1077M2 BVO / 5 GEZINSWONINGEN
GEBOUW 4 COTTAGEWONINGEN: 385M2 BVO / 3 GEZINSWONINGEN
PARKEERAUTOMAAT VOOR 34 PLAATSEN
PROJECTARCHITECT
PATRICK COLLY