1807 SCHOUWENHOVE

In 2017 vierde Serviceflat Schouwenhove haar 40-jarig bestaan. En werd besloten het pand geschikt te maken voor de komende 30 jaar, onder andere door het vergroten van de liftcapaciteit en het creëren van een meer eigentijdse uitstraling. Een jaar later wonnen wij de architectenselectie voor deze verbouwing. Waarbij we, naast alle technische ingrepen, ons richten op de hele route van straat naar huis en de mogelijkheden van ontmoeting daarin. Zodat de bewoners zich in het hele gebouw thuisvoelen en op een ongedwongen manier met elkaar in verbinding kunnen zijn.

Schouwenhove is een serviceflat, met 175 luxe twee- en driekamerappartementen. De appartementen en de woonverdiepingen zelf zijn in prima staat, onze opdracht richt zich voornamelijk op de begane grond.

Met als doel in deze begane grond meer verblijfskwaliteit en daarmee ruimte voor vluchtige ontmoetingen te maken, maken we een ontwerp voor zowel het voorgebied, als de entree als de foyer. Een grote uitbouw en een reorganisatie van de voorzieningen brengen licht en openheid in het gebouw en maken ruimte voor ontmoeting, in het hart van het gebouw.

De open ruimte loopt vanaf de nieuwe entree helemaal door naar de achterzijde, en zal het hart van het gebouw worden. Hier komen bezoekers binnen, halen bewoners hun post, lezen een boek in de bibliotheek , wachten op hun afspraak bij de fysiotherapeut en kunnen met de nieuwe grotere liften weer naar boven, naar hun appartement. Naast de nieuwe zitjes in de foyer biedt de patio een beschutte plek om buiten te zitten.

De uitbreiding geeft het gebouw tevens een meer menselijke maat. Het gebouw heeft een grote schaal, wat tegenstrijdig is het de huiselijkheid en geborgenheid die de serviceflat uit wil stralen. De uitbreiding op de begane grond zorgt voor een schaalverkleining bij benadering van het gebouw. 

VOORZIJDE – BESTAAND

VOORZIJDE – NIEUW

Het gebied voor het gebouw geven we een meer groene inrichting, die mogelijk wordt door het slimmer organiseren van de parkeerplaatsen. De route richting entree wordt hiermee voor de wandelaar prettiger en vriendelijker, de auto is te gast. Om de relatie tussen binnen en buiten te versterken introduceren we de kloostergang: een beschutte ruimte tussen de foyer en de voortuin. met zitjes tegen de gevel aan. Deze kloostergang dient tevens als zonwering voor de foyer.

De kloostergang krijgt een zaagtandplattegrond. Daarmee worden zowel binnen als buiten geborgen plekken gemaakt en zitten de bewoners buiten altijd uit de wind in de zon. 

De dakvorm krijgt ook een zaagtandvorm, maar dan een op kolommen. Hierdoor ontstaat een fijne referentie naar een archetype huis, bomen of gordijnen. In de eerste plaats is het echter een aanvulling op de bestaande dakvorm. Dezelfde richting aanhouden zorgt voor een mooi spel tussen de twee. 

Door de dakvorm te laten divergeren is het systeem flexibel en kunnen we de daklijn open en gesloten maken afhankelijk van waar nodig. Open voor de hoofdentree, gesloten voor de fietsenstalling.

CREDITS

OPDRACHTGEVER
STICHTING SCHOUWENHOVE
PROGRAMMA
RENOVATIE EN UITBREIDING GEMEENSCHAPPELIJKE RUIMTES
PROJECTARCHITECTEN
IANTHE MANTINGH EN PATRICK COLLY
INSTALLATIE- EN BOUWFYSISCH ADVIES
VIAC ADVISEURS
CONSTRUCTIEF ADVIES
BOGAARDS CONSTRUCTIEBURO
KOSTENTECHNISCH ADVIES
EVERSTEIJN BOUWCONSULT
ECOLOGISCH- EN BODEMADVIES
ECONSULTANCY
ARCHEOLOGISCH ADVIES
ARCHOL
START BOUW
Q3 2020

2019-11-28T09:56:43+00:00