1807 SCHOUWENHOVE LEIDEN

VERBOUWING EN UITBREIDING SERVICEFLAT

In 2017 vierde Serviceflat Schouwenhove haar 40-jarig bestaan. En werd besloten het pand geschikt te maken voor de komende 30 jaar, onder andere door het vergroten van de liftcapaciteit en het creëren van een meer eigentijdse uitstraling. Een jaar later wonnen wij de architectenselectie voor deze verbouwing. Waarbij we, naast alle technische ingrepen, ons richtten op de hele route van straat naar huis en de mogelijkheden van ontmoeting daarin. Zodat de bewoners zich in het hele gebouw thuisvoelen en op een ongedwongen manier met elkaar in verbinding kunnen zijn.

BEGANE GROND – BESTAAND

BEGANE GROND – NIEUW

Schouwenhove is een serviceflat, met 175 luxe twee- en driekamerappartementen. De appartementen en de woonverdiepingen zelf zijn in prima staat, onze opdracht richtte zich voornamelijk op de begane grond.

Met als doel in deze begane grond meer verblijfskwaliteit en daarmee ruimte voor vluchtige ontmoetingen te maken, maakten we een ontwerp voor zowel het voorgebied, als de entree als de foyer. Een grote uitbouw en een reorganisatie van de voorzieningen brengen licht en openheid in het gebouw en maken ruimte voor ontmoeting, in het hart van het gebouw.

BEGANE GROND – BESTAAND

BEGANE GROND – NIEUW

De open ruimte loopt vanaf de nieuwe entree helemaal door naar de achterzijde, en is het nieuwe hart van het gebouw. Hier komen bezoekers binnen, halen bewoners hun post, lezen een boek in de bibliotheek , wachten op hun afspraak bij de fysiotherapeut en kunnen met de nieuwe grotere liften weer naar boven, naar hun appartement.

Naast de nieuwe zitjes in de foyer biedt de patio een beschutte plek om buiten te zitten.

De uitbreiding geeft het gebouw tevens een meer menselijke maat. Het gebouw heeft een grote schaal, wat tegenstrijdig was met de huiselijkheid en geborgenheid die de serviceflat uit wilde stralen. De uitbreiding op de begane grond zorgt voor een schaalverkleining bij de benadering van het gebouw en geeft het hele gebouw een meer vriendelijke uitstraling. 

Om de relatie tussen binnen en buiten te versterken is een kloostergang gemaakt: een beschutte ruimte tussen de foyer en de voortuin, met zitjes tegen de gevel aan. Deze kloostergang dient tevens als zonwering voor de foyer.

Om de relatie tussen binnen en buiten te versterken is een kloostergang gemaakt: een beschutte ruimte tussen de foyer en de voortuin, met zitjes tegen de gevel aan. Deze kloostergang dient tevens als zonwering voor de foyer.

KLOOSTERGANG

ZIG ZAG

De kloostergang heeft een zaagtandplattegrond, waarmee zowel binnen als buiten geborgen plekken gemaakt zijn.

De dakvorm heeft ook een zaagtandvorm, maar dan een op kolommen. Hierdoor is een fijne referentie naar een archetype huis, bomen of gordijnen ontstaan. In de eerste plaats is het echter een aanvulling op de bestaande dakvorm. Dezelfde richting aanhouden zorgt voor een mooi spel tussen de twee. 

DAKVORM

DIVERGENTIE

Door de dakvorm te laten divergeren is het systeem flexibel en kon de daklijn open en gesloten gemaakt worden, afhankelijk van waar nodig. Open voor de hoofdentree, gesloten voor de fietsenstalling.

Kijk voor meer foto’s van de foyer in het nieuwsbericht ‘Foyer Schouwenhove in gebruik’ en voor meer foto’s van de tuin in het nieuwsbericht ‘Genieten van de groene voortuin’.

CREDITS

OPDRACHTGEVER
STICHTING SCHOUWENHOVE
PROGRAMMA
RENOVATIE EN UITBREIDING GEMEENSCHAPPELIJKE RUIMTES
PROJECTARCHITECTEN
IANTHE MANTINGH EN PATRICK COLLY
INSTALLATIE- EN BOUWFYSISCH ADVIES
VIAC ADVISEURS
CONSTRUCTIEF ADVIES
BOGAARDS CONSTRUCTIEBURO
KOSTENTECHNISCH ADVIES
EVERSTEIJN BOUWCONSULT
ECOLOGISCH- EN BODEMADVIES
ECONSULTANCY
ARCHEOLOGISCH ADVIES
ARCHOL
AANNEMER
HUURMAN LEIDEN
INSTALLATEUR
PONSIOEN
TUINONTWERP
JASPER DE JONG
MEUBELS
DE JONGENS VAN DE WIT
OPLEVERING
2021
FOTOGRAFIE
MARCEL VAN DER BURG